mąka konopna
  • 313
  • 0

Jak używać mąki konopnej? Poniżej opisujemy ten wspaniały produkt i podajemy 4 proste przepisy z jego użyciem.

Jeśli lubicie podążać za trendami żywieniowymi i ciągle szukacie nowych, ekscytujących składników, na pewno natkniecie się w końcu na mąkę konopną. Ostatnio zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom odżywczym oraz złożonemu smakowi, który niesie. W zasadzie, po co używać zwykłej starej białej, uniwersalnej, przetworzonej mąki, skoro jest tak wiele świetnych zamienników, które mogą tak urozmaicić twoje pieczenie? Mąka konopna to zdecydowanie produkt, który powinniście wypróbować. Istnieje wiele fantastycznych przepisów na potrawy, które można z niej stworzyć. Będziecie zaskoczeni, jak wiele można odkryć na temat mąki konopnej!

Właściwości odżywcze

W dwóch łyżkach mąki konopnej znajduje się 5 gramów łatwo przyswajalnego białka.

Mąka konopna

Mąka otrzymywana ze zmielonych i odtłuszczonych ziaren konopi siewnej to produkt o ogromnych wartościach odżywczych. Zawarte w niej są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy EAA – w przypadku ich braku, najsilniej odczuwa to nasz układ nerwowy, odpornościowy, rozrodczy, trawienny oraz mięśniowy.

Mąka konopna, podobnie jak ziarna z których powstaje, jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), witaminy E i witamin z grupy B, oraz składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Jest bezglutenowa, zawiera sporo błonnika, ma niski indeks glikemiczny, a przede wszystkim – ma mnóstwo białka! W  dwóch łyżkach mąki konopnej znajduje się 5 gramów łatwo przyswajalnego białka. To niesamowicie dużo! Jest to białko oczywiście roślinne, co sprawia, ze jest idealna dla wegetarian, wegan i sportowców.

Co więcej, porównując ja do mąki np. pszennej, mąka konopna ma też zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasza odporność i chronią przed nowotworami.

Ufff… a wymieniać jeszcze można…

Ale jeśli jesteście gotowi, na dobry początek, podrzucamy kilka prostych przepisów kulinarnych z użyciem mąki konopnej.

Mąka konopna sama w sobie jest ciemna i ma orzechowo-słonecznikowy smak. Można spożywać na surowo, dodając, do potreningowego koktajlu. Sprawdza się jako zagęstnik sosów i zup, a także składnik panierka czy dodatek do owsianki. Ale nadaje się też idealnie do pieczenia, z tym że osobiście polecamy zmieszanie ją z inną mąką, gdyż sama w sobie „nie rośnie”, dlatego w przypadku np. przygotowywania ciasteczek czy produktów wymagających większej objętości, polecamy dodanie mąki konopnej do mąki innego typu w skali 1:4.

Zatem, jak używać mąki konopnej. Poniżej 4 proste przepisy.



Ciasteczka z konopno-migdałowe

Ilość: 10 ciastek

Czas: 10 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki mąki konopnej
  • ¼ szklanki niesłodzonego kakao
  • ¼ szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki masła migdałowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
W dużej misce wymieszaj mąkę konopną, kakao, mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Dodaj pozostałe składniki oprócz posiekanych migdałów i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Następnie uformuj ciastka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp z wierzchu posiekanymi migdałami.
Umieść ciasteczka w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 25 minut.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i nie martw się, jeśli będą wyglądać na trochę niedopieczone – staną się jędrne gdy ostygną!
A kiedy ostygną całkowicie …podawaj!


Ciasteczka owsiane z konopi i nasion chia

Składniki:

  • 3 i 2/3 szklanki mąki (najlepiej wieloziarnista, ale może być każda)
  • ¼ szklanki mąki konopnej lub nasion
  • 1½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki nasion chia
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka masła (wegańskie – ¾ szklanki margaryny wegańskiej)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko (wegańskie jajko zastąpić ¼ szklanki sosu jabłkowego)
  • 1 laska waniliowa (skrobana)


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180º C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, wiórki, nasiona chia i konopi, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rodzynki i sól.
W dużej misce miksującej ubij masło aż będzie gładkie.
Dodaj brązowy cukier i wanilię, ubijaj ze średnią prędkością do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodaj jajko i dobrze połącz.
Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do mieszanki masła mieszając z małą prędkością.
Ciasto wyjdzie gęste, można skończyć mieszając ręcznie, aby zapewnić dobre połączenie składników.
Użyj miarki, aby uzyskać ciasteczka tego samego rozmiaru, umieszczając ciasto w odległości około 7 cm od siebie. Lekko spłaszcz widelcem.
Piecz w 180º C przez 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia na krawędziach.


Chleb z mąki konopnej

Ilość: 1 bochenek

Czas: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180°.
Nasmaruj formę oliwą z oliwek, a następnie umieść kawałek pergaminu na dnie formy.
W dużej misce wymieszaj jajka, ocet i oliwę z oliwek.
Dodaj pozostałe suche składniki do miski i mieszaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto.
Wlej mieszankę do przygotowanej formy, a następnie umieść naczynie w nagrzanym piekarniku.
Piecz przez 40–50 minut. Wyłącz piekarnik i trzymaj bochenek w środku przez kolejne 10 minut.
Wyciągnij chleb z formy i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.
Można podawać od razu lub przechowywać lodówce.


Racuchy konopne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 3 łyżki oleju konopnego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe miodu (opcjonalnie)
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 1 szklanka jogurtu greckiego zwykłego lub waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki stołowe wanilii (lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego)
  • 1 szklanka jagód (opcjonalnie)


Przygotowanie:

W misce połącz mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W oddzielnym naczyniu połącz jajka, jogurt grecki, miód, wanilię i wodę. Ubij w oleju konopnym.
Powstałą masą zalej suche składniki. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jagody (jeśli dodajesz owoce do racuchów).
Smażymy na patelni (średnie ciepło) na maśle lub oleju kokosowym.
Smaż, aż wierzch będzie „musujący” – odwróć i smaż aż się zrumienią.
Nałóż swoje dodatki i podawaj.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *